Winterklaar?

Winterklaar?
13 oktober 2013 Francois Borowy

weegschaal

Het is al weer een tijdje geleden dat ik iets anders heb geschreven dan een aantal gedichten. Dus dat moet er maar weer eens gaan komen. Op zo’n druilerige dag als vandaag moet ik uiteraard aan de herfst denken.

 

Als ik aan mijn herfstgevoel denk dan komt direct een heimwee naar de voorbije zomer boven. De zomer met zijn uitbundigheid, het erop uit gaan en zo, is ten einde. De herfst kondigt weer een periode van naar binnen gaan aan. Gisteren heb ik de tuinmeubels weer binnengehaald, de bomen gesnoeid en de schuur opgeruimd. Alles dus weer ‘winterklaar’ maken. Vandaag blijf ik lekker binnen. Regen en wind houden mij tegen om het ‘buitenleven’ op te zoeken. De kachel mag weer aan en de kaarsjes kunnen weer te voorschijn komen. Binnen zijn is weer lekker.

Als ik kijk naar het ritme van de dag dan is de herfst het begin van de avond. De avond waar ik weer naar huis terugkeer, de dag evalueer en terugzak naar een stand om de nacht weer in te duiken om mij te kunnen opladen voor een nieuwe dag.

Astrologisch gezien behoort de herfst bij het element ‘Water’. De herfst begint in het teken Weegschaal en eindigt in het teken Kreeft. De lucht(ige) periode van de zomer is geeindigd en de waterperiode begint. De herfst begint dus met de Weegschaal, de balans, “de balans opmaken”. Deze periode vormt zo, ook persoonlijk, een mooie periode om te evalueren. Een periode om, na het oogsten, tot bezinning te komen, de balans op te maken wat het allemaal heeft opgeleverd. Een periode om tijd te nemen om te genieten van wat ik heb bereikt, nadenken over hoe dingen beter of anders kunnen. De eventuele lessen kan ik meenemen en de opgedane ervaring kan ik weer loslaten (de bladeren mogen vallen) zodat er ruimte komt voor nieuwe dingen. Dingen waarop ik tijdens de winter (de jaarlijkse nachtrust) weer kan broeden en waarvoor ik nieuwe energie kan verzamelen. Met de oud- en nieuw viering kan ik ze dan weer naar buiten brengen. Evalueren is volgens Martinus Knoope (auteur van ‘de creatiespiraal’) een belangrijke periode in de creatiecyclus, die wij mensen nog al eens vergeten. De herfst, hoe we ons daar dan ook over mogen voelen, mag dan ook niet worden vergeten of worden beschouwd als een periode die snel overgeslagen mag worden.

Maar hoe zit het bij die evaluatie met mijn gevoel? Water is tenslotte het element van gevoel. Dat ‘gevoel’ zo bij deze periode hoort merk je ook aan het neerslachtigheid waar je zo veel mensen over hoort. Maar hoe voelen de dingen die ikzelf dit jaar heb geoogst? Ook ik duik naar (mijn eigen) binnen, en merk dan vaak dat ik tegen mezelf loop te praten (of komt dat omdat ik gewoon de 50 ben gepasseerd 🙂 ). Die interne dialogen ken ik maar al te goed, mijn eigen interne Statler en Waldorf (die twee chagrijnen van de Muppets) die ervoor kunnen zorgen dat ik mijzelf aardig in de put kan praten. Regen en wind  werken dan ook nog eens lekker mee om dat ‘in de put’ gevoel van de herfst nog eens lekker op te stoken (Voel je ‘m al?). Gelukkig kent de herfst ook die mooie herfstkleuren  die als er even een zonnetje doorbreekt ook een prachtige ‘Indian Summer’ kunnen opleveren. Momenten die mij weer vrolijk maken en zo in een stemming brengen om te kunnen genieten. Genieten van alle mooie dingen die er zijn geweest in het afgelopen jaar. En … als alle emoties dan weer zijn neergedaald en de balans hopelijk weer de positieve kant op wijst ben ikzelf ook weer ‘winterklaar’.

En… ben jij al ‘winterklaar’?

P.S. Voor de oudere jongeren onder jullie hier nog even eentje uit de ‘oude’ doos om een extra gewichtje op de positieve zijde van de weegschaal te leggen 🙂

YouTube voorvertoningsafbeelding

 

 

 

 

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*