Let op je woorden!

Let op je woorden!
21 april 2012 Francois Borowy

De energie van het woord

De afgelopen week kwam ik in gesprek met iemand die een, in haar ogen, vervelend telefoontje moest doen. Ik kreeg de vraag voorgeschoteld of ik daar ook wel eens last van had. Zo’n telefoontje met zo’n ‘vervelend wijf’ aan de andere kant van de telefoon. Mijn ogen knipperden van verbazing. Mijn eerste gedachte was “En jij vindt het vreemd dat het een vervelend telefoontje gaat worden?” Ik reageerde dan ook tegendraads, zonder mee te gaan in haar energie en antwoordde “Vandaag is ze heel vriendelijk, dus maak je geen zorgen”. Ik hoorde het gesprek aan. De toon was rustig en het gesprek verliep vloeiend met een positieve afloop. Mijn gesprekspartner reageerde dat het zo ontzettend meeviel en dat er zo’n vriendelijke mijnheer aan de andere kant van de lijn zat. “De mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest”, toch?  zei ik lachend.

Meteen gingen mijn gedachten weer terug naar Bander en Grinder, twee NLP-ers van het eerste uur van wie het boek De betovering van taal een paar jaar geleden grote indruk op mij heeft gemaakt. Hoe sterk is de invloed van onze woorden op onze mentale gesteldheid en dus onze acties? Hoe vaak zijn onze woorden negatief gericht? Mag niet, kan niet, wil niet. Zinnen die ons allemaal bekend voor komen. We richten ons zo vaak (onbewust) op de dingen die we niet kunnen of die we eigenlijk niet willen. Onze aandacht, onze energie gaat dus uit naar wat niet kan in plaats van wat wel kan en onze energie wordt dan vanzelf negatief geladen. Mijn favoriete voorbeeld daarvan is nog altijd “Denk niet aan een roze olifant!”. Waar denk je nu aan? Juist die roze olifant! Prachtig voorbeeld is ook het antwoord van Moeder Theresa toen men haar vroeg om mee te doen aan een protestmars tegen de oorlog. Zei antwoordde dat ze dat niet wilde. Met de verbaasde blik van de vragensteller vervolgde ze met “Als er een mars voor de vrede is , ben ik als eerste van de partij”. Hoe mooi is ook het voorbeeld dat we zo vaak tijdens de opvoeding van onze kinderen kunnen krijgen. “Loop NIET op straat! NIET aankomen! En we vinden het nog gek ook dat onze kinderen niet eens naar ons luisteren? Hoeveel beter kunnen we onze energie gebruiken als we die richten op de dingen die we juist wel willen. De energie gebruiken we toch al, dus laten we het positief gebruiken.

Als ik mij weer bewust word van het gebruik van taal en mijn NLP lessen, komen ook direct de keren naar boven dat een mailtje door mij of door de ander verkeerd werden geïnterpreteerd. Communicatie per mail mist een aantal wezenlijke componenten die we kunnen inzetten in onze communicatie, zoals tonaliteiten (de manier waarop we iets zeggen) en het non-verbale (onze gezichtsuitdrukking en houding). Vanuit de NLP weet ik dat woorden slechts 7% uitmaken van je communicatie. Wat een potentieel moet je dus missen bij het schrijven van een mail. Hoe zorgvuldig moet je dan ook je woorden kiezen om te zeggen wat je bedoelt? En ook dan nog weet je niet in welke mentale gesteldheid de ontvanger de mail leest en dus interpreteert? Zowaar een hele klus, als je je bewust word van je taalgebruik.

Kortom wat een invloed kan taal eigenlijk hebben op je eigen mentale gesteldheid en de communicatie met de ander. Ik ga er de komende tijd maar weer eens wat meer aandacht aan geven en er wat meer energie in stoppen.

En jij? … hoe praat jij je door je leven?

Comment (1)

  1. babs 8 jaar geleden

    Woorden doen zoveel met onze energie en wat mij steeds weer wakker schud. Hoe vaak wij ons richten op wat wij niet willen.
    Richten op wat wij willen. Het is een bewustwording die keer op keer geoefend moet worden totdat het een onbewust vermogen is.
    Dankjewel..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*