Kleur bekennen

Kleur bekennen
5 november 2012 Francois Borowy

De afgelopen week, en zeker vanochtend toen ik over de Veluwe reed, heb ik erg kunnen genieten van het kleurenscala dat de herfst te bieden heeft. De bomen die van groen veranderen in een mengeling van rood, geel, bruin en alle schakeringen daartussen. Ik herinnerde me toen ook hoe verrast ik de afgelopen zomer ook was toen ik onze groene tuin in keek. Er waren zoveel soorten groen te bekennen!

Dat kleuren belangrijk zijn heb ik natuurlijk al bij mijn energiewerk mogen evaren. Kleuren spelen daarbij een belangrijke rol. Kleuren om tijdens meditatie je gedachten, je aura op te schonen. Kleuren als “contactfrequentie” tijdens een healing of reading.

Onbewust zijn we allemaal wel met kleur bezig. Dat is wel duidelijk als je ziet hoeveel geld en tijd hieraan wordt besteed in marketing. Daarnaast kennen we allemaal wel de uitdrukkingen als “rood van schaamte”, “je groen en geel ergeren” enz.. Meer in de privesfeer werd dit ook mooi door onze zoon Tim geïllustreerd. Ik herinner mij heel goed zijn ‘kleuren’periodes bij zijn kledingkeuze. We hebben alle fasen wel doorgemaakt. Periodes dat hij alleen maar rode shirts wilde dragen. Ook oranje, gele, groene en blauwe perioden zijn de revue gepasseerd. Volgens mij mis ik alleen nog violet/paars in het rijtje. Ik ben benieuwd wanneer we daar zijn aangeland. Het mooie was dat deze perioden elkaar opvolgden in de kleuren van de chakra’s en regenboog. Deze ontwikkeling sloot dus ook erg mooi bij de chakra-psychologie en de persoonsontwikkeling de daarbij hoort. Ongehinderd door enige kennis van deze materie volgde hij dit heel natuurlijk.

Het mooie van het energiewerk dat ik heb geleerd is dat je de strakke band tussen chakra’s en kleuren kan loslaten. De ene keer ervaar je groen in je stuitchakra,  de andere keer rood enz. Hoe meer je je met energiewerk bezighoudt hoe helderder het wordt dat bepaalde kleuren van nature meer verbonden zijn met bepaalde chakra’s. Dat andere kleuren ook mogelijk zijn, afhankelijk van het moment, werkt voor mij echter bevrijdend. Kleuren krijgen zo, voor mij voor dat moment, een bepaalde betekenis. De bewustwording van de invloed van een kleur kan ik zo ook aanwenden om mijn gevoel en mijn emotie aan te passen. Voor mij een krachtig meditatiehulpmiddel.

Het begint echter met het onderzoeken wat bepaalde kleuren voor mij doen. Vragen komen dan naar boven als:

–         Kan ik die kleur makkelijk zien?

–         Welke gevoel bezorgt die kleur mij?

–         Waar ervaar ik de kleur in mijn lichaam?

Daarna komt bij mij pas de vraag wat dat dan voor mij betekent. Dus eerst maar eens voelen en ervaren met mijn analysator op een laag pitje. Daarna komt het hoofd wel weer.

Meestal weet ik intuïtief als wel wat de conclusie voor mij betekent. Zo niet dan zijn er nog allerlei boekjes e.d. waarbij kleurenpsychologie wordt ingegaan. Zelf ben ik daar altijd heel voorzichtig mee. Het zijn vaak algemene betekenissen die voor mij niet altijd juist voelen. Ik geef zelf dan ook de voorkeur om mijn eigen ‘weten’ daarin te volgen. Ik gebruik ze wel als hulpmiddel om te onderzoeken of dat zo ook voor mij geldt.

Inmiddels weet ik voor mijzelf welke kleuren mij een bepaald gevoel geven. Ik gebruik ze dan ook steeds meer bewust in mijn leven om tot actie te komen of juist tot rust, om mezelf op te vrolijken e.d.

Probeer het zelf ook eens en visualiseer zelf ook eens een bepaalde kleur en stel je zelf de bovengenoemde vragen. Herhaal deze oefening over een bepaalde periode een aantal keer en noteer je bevindingen. Je zult zien dat er na verloop van tijd een bepaald beeld ontstaat. Dit beeld geeft je dan ongetwijfeld meer inzicht die je bewust kunt inzetten. Als je een beetje meer ervaring krijgt kun je steeds meer nuances aanbrengen en merk je hoeveel deze nuances voor jou kunnen verschillen (50 tinten hoeven geen uitzondering te zijn :-)).

Krijg je al een beetje kleur?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*