Flower Power

Flower Power
2 december 2013 Francois Borowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERASoms zijn er van die dagen dat ik sommige mensen beter niet in je buurt kan hebben. Als ik ze zie voel ik de wrevel in mij opkomen. De ergernis voel ik tot in al mijn porieen. Hij of zij neemt steeds meer de vorm aan van een grote boze wolf (of wolvin) en meer en meer raak ik van mijn stuk (van mijn gronding gaan noemen we dat bij energiewerk). Of van die momenten dat ik mij weer eens in een gezelschap bevind waarin steen en been wordt geklaagd. Voor ik het weet ben ik compleet “in rapport” met de groep, zit ik lekker mee te klagen en voel ik mij meegezogen worden in die neerwaartse spiraal. Weg positief gevoel en een rotdag kondigt zich aan. Je herkent dit soort momenten vast niet :-).

Het zou mooi zijn als je je daar een beetje voor kunt afschermen, toch?

Bij intuitieve ontwikkeling wordt vaak gewerkt met een rozenritueel. Het schijnt dat dit ritueel al heel oud is en al in de middeleeuwen werd gebruikt door de Rozenkruizers, waarbij het onderdeel uitmaakte van hun ‘geheime’ rituelen. Magische rituelen, bij veel mensen roept dat het gevoel op van bijgeloof, volksverlakkerij e.d. Toch zijn rituelen door de eeuwen heel belangrijk geweest en kunnen ze worden beschouwd als pogingen om grip te krijgen op onze emoties en als hulpmiddelen om onszelf te ontwikkelen.

De NLP (neuro linguistisch programmeren) heeft als basis om excellent gedrag, succes, in kaart te brengen en te kopieren. Uitgangspunt is dat de ‘truc’ die mensen gebruiken om succes te hebben mogelijk ook werkt voor anderen. Zo’n oud ‘magisch’ ritueel van de Rozenkruizers, ontdaan van alle levensbeschouwelijk franje, kan zo simpelweg een techniek zijn die iedereen tot nut kan zijn om zijn of haar eigen ruimte te beschermen tegen allerlei negatieve invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld wanneer een discussie al te verhit raakt en compleet dreigt te ontsporen. Natuurlijk verdwijnt de negatieve situatie niet, maar het kan je wel helpen jouw reactie op en ervaring van de situatie te veranderen.

De volgende visualisatie kan dan helpen:

-Visualiseer jezelf in de ruimte en zet 4 denkbeeldige rozen om je heen. Jij weet hoe rozen er uit zien die jouw een prettig gevoel geven.

– Zet er eentje voor je neer ter hoogte van de rand van je eigen ruimte (iedereen weet ongeveer waar dat is). Zet er eentje achter je neer en aan je beide zijden.

– Als je een conflict hebt met iemand zet dan nog 1 of meerdere rozen tussen jullie  beide in.

Je zult verbaasd zijn hoe krachtig en veilig je je gaat voelen nadat je dit hebt gedaan.

Als het binnen jouw denkbeleden en overtuiging past kun je in plaats van met rozen ook met aartsengelen werken, of bijvoorbeeld met je persoonlijke beschermers (bijv. overleden familieleden e.d.), edelstenen enz. Hoe beter je je de kracht van de bescherming inbeeld hoe krachtiger je je ook beschermd voelt.

Het rozenritueel is zo een mooi ritueel om jezelf tegen negatieve invloeden van buitenaf te beschermen. Dus wanneer je dit herkent en ook last hebt van al dit soort negativiteit  probeer het dan eens uit. Wie weet helpt het jou ook wel?

Is het echt of verbeeldingskracht? Dat is geen vraag waar NLP zich mee bezig houdt. Het gaat er om of je er baat bij hebt of niet. Is dat laatste het geval, gebruik het dan om te zorgen dat je gemakkelijker met situaties om gaat.

Comment (1)

  1. sef 7 jaar geleden

    Er is niets mis met oude rituelen. Ook al geloof je nergens in, toch zijn er in elke mens overgeërfde krachten die je onbewust een beetje kunnen helpen.
    Het rozenritueel moet ik bij gelegenheid eens uitproberen. Wel ben ik nogal sarcastisch over NLP. En niet alleen over de Ratelband-versie. Zie mijn smakelijke artikel op http://www.rarefied-spirit.com/articles/nlp-a-good-idea-or-a-bad-itch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*